#ONSEUROPA
  • Home
  • Waarover gaat het?
  • Wie zijn wij?
  • Home
  • Waarover gaat het?
  • Wie zijn wij?
Search

Healthy water for happy cows.

De koeien met het beste drinkwater, die vind je in Vlaanderen 

Foto

"Samen met de landbouwers investeren wij in de beste behandeling van alternatieve waterbronnen"
- An Cools -

Drinkwater van goede kwaliteit is belangrijk om ons melkvee en vleesvee in topconditie te houden. Is het drinkwater voor onze koeien bacteriologisch verontreinigd, dan kan dat leiden tot tegenvallende productieresultaten, maar ook tot ziekte of in extreme gevallen zelfs sterfte van één of meerdere dieren. Door de toenemende druk op kwetsbare grondwaterlagen wordt ook binnen de rundveehouderij steeds meer gebruik gemaakt van alternatieve, minder kwetsbare waterbronnen zoals ondiep grondwater uit een steenput of diepdrainage, water uit een open put, hemelwater of oppervlaktewater. Ervaring leert dat de bacteriologische kwaliteit van deze alternatieve waterbronnen sterk kan variëren. Hierdoor staan veel rundveehouders voor de keuze: ofwel overschakelen op leidingwater, ofwel op zoek gaan naar een passende waterbehandeling om de bacteriologische kwaliteit van het drinkwater te verbeteren.  

Binnen het EIP-project ‘Healthy water for happy cows’ steken 5 melkveehouders en 3 waterbehandelingsfirma’s de koppen bij elkaar om, samen met onderzoekers van Inagro en de Hooibeekhoeve, uit te zoeken wat het effect is van chemisch ontsmetten van drinkwater op de werking van de pens en de productieresultaten van koeien. Om meer kennis te verzamelen, zullen labotesten worden uitgevoerd in combinatie met testen op praktijkbedrijven. Ook de reeds aanwezige kennis en ervaringen uit de praktijk zullen verzameld worden om te komen tot bruikbare adviezen voor elke Vlaamse melkvee- en vleesveehouder. Communicatie over dit project zal zich enerzijds richten op het verder informeren van rundveehouders omtrent het belang van drinkwaterkwaliteit en anderzijds op het correct toepassen van drinkwaterbehandelingen. 
 
Een EIP-project is een project waarbij innovatie gestimuleerd wordt door middel van Europees partnerschap voor innovatie (EIP) via een grotere interactie tussen onderzoek en praktijk. Door de  land- en tuinbouwers te betrekken worden de onderzoeksvragen meer op basis van de praktijk bepaald, is er meer interactie tussen land- en tuinbouwers onderling en leren onderzoekers hoe hun resultaten in de praktijk gebruikt worden.
​


Het project loopt van 1 februari 2021  tot 31 januari 2023


Meer info
Een initiatief van ESF, EFMZV, ELFPO & EFRO
Foto
  • Home
  • Waarover gaat het?
  • Wie zijn wij?